2006 kora tavaszán Vlaszák Mihály, a Metalloglobus Fémöntő Kft. ügyvezetője egy álmatlan éjszakája során azon gondolkodott, a cég tevékenységéhez kapcsolódó, olyan látványos teljesítményt hogyan érjen el, ami egyrészt a cég hírnevét is öregbíti, másrészt felejthetetlen élményt nyújt a benne részt vevő személyeknek is.

Mivel régóta érdekelték a régi játékok, a régi hagyományos értékek, megszületett az ötlet (!), a kézenfekvő megoldás: meg kell építeni a világ legnagyobb ólomkatonáját!

Az ötletet tettek követték. Gondos kutatómunka során kiderült, hogy a rekord, amit a „Világ legnagyobb ólomkatonája” névvel illetnek már egy létező teljesítmény, szerepel a Guinness-rekordok könyvében.

Ez egy 9 méter 75 centiméter magas monstrum Kanadában, a Vancouver melletti Montgomery-ben, és Andersen híres ólomkatonájának állít maradandó emléket. Mivel minden rekordot meg lehet dönteni: adva van tehát az a méret, amit túl kell szárnyalni.

Nincs azonban, aki megoldja ezt a kihívást. Az ötletgazda úgy gondolja, hogy neki nem átlagos módon kell egy átlagon felüli célt elérnie, azaz hihetetlen mennyiségű pénz beleölésével egyedül learatni a sikert, hanem egy közösséget kell létrehoznia, ahol mindenki magáénak érzi a célt, és mindenki tenni is szeretne az ily módon közös siker érdekében. Mivel a cége erőteljesen jelen van a magyarországi fémpiacon, potenciális segítség és támogató bőven akadhat. Egy átlagosnak induló beszélgetés során felveti az ötletet egyik régi vevőjének, Vas Jánosnak, aki ajándéktárgyakat készít, önt fémből. Neki első hallásra megtetszik a kissé „őrült ötlet”, majd hazaérve Dunaújvárosba, elmondja a tervet az elismert szobrászművésznek, a Széchenyi Gimnázium tanárának, Rohonczi (ROHO) Istvánnak, aki a következőképpen reagál: „Ez egy annyira őrült ötlet, hogy meg kell csinálni!”

Ők hárman nekiállnak, hogy a projektet jogilag és papíron is rendezzék, létrehoznak ehhez egy külön céget (előbb Ólomkatona Kft, majd Miskahuszár Kft néven), ami felügyeli és megvalósítja a projektet. Közben további segítség is érkezik, az első támogatók megjelennek az ötlet mellett. A kérdés, mint minden nagy kezdeményezésnél a szokásos: „Miből lesz ez felépítve”. Az első elképzelés szerint támogatókat kell keresni és számukra kell valamit cserébe felajánlani. Erre a célra elkészítik a katona egy kicsinyített mását, amely ajándékhoz kapcsolva a szponzor/támogató reklámfelületet és megjelenést is kapna. Viszont mindemellett alapvető törekvésük, hogy ne a pénz  és a profit lehetősége mozgassa a résztvevőket, hanem a közösség ereje, a projektbe vetett hit, a bizalom és az önkéntesség, mint azt a kezdet kezdetén megfogalmazták.

Ahhoz, hogy a Katona elkészüljön, szükség van tervekre, rajzokra, alapokra. Mivel az Andersen-féle katona a szerelem jelképe és erre alapoz a rivális, így a magyarság híres alakulata, a nyalka magyar huszár lesz a mintája a magyar rekorder szobornak. Egyelőre csak gipszből, de 2006 nyarának végére elkészül végre az első katona, egy méter magas mintaként. Ez a huszár lett egyrészt a mintája a később elkészült replikáknak, de alapja és sablonja is a majdan megszülető 12 méteres óriás katonának is.

2007 őszén a Duna-menti Rácalmás községben, egy helyi építőipar vállalkozás, a Timpanon P+P Kft. felajánlotta telephelyét, a korábban lovardaként funkcionáló épületet arra a célra, hogy a Miskahuszár 12,5 méter magas formáját itt nyerje el PUR-habból, és a szükséges munkálatokat itt lehessen végezni.

ROHO ezért 2007 telén „kiköltözött” a Lovardába, és nekiállt a hideg ellenére összehegeszteni a vázat alkotó vasakat. Még az elfektetett minta is lenyűgöző méretű volt. De, hogy mit jelent ez a valóságban, az csak a következő év tavaszán derült ki, amikor is 2008 márciusában a szobor végre “talpra állt”.

A következő jeles nap a huszár szobor életében a “keresztelő napja”, ami 2008. június 28-ára tehető. Ekkor egy helyi kezdeményezés, az Art-Porta Művészetek Kikötője fesztivál keretein belül felvette a szobor a Miskahuszár nevet. A névadó ünnepségen részt vettek huszárok, skótdudás kért áldást a megjelentekre, a kezdeményezés sikerére, majd pedig a keresztelő hagyományainak megfelelően egy pap keresztelte meg az óriás  huszárt és kért áldást a kezdeményezés sikerére.

  1. film illusztráció: https://www.youtube.com/watch?v=FFCBeOhJY7o&t=259s
  2. film illusztráció: https://www.youtube.com/watch?v=xNvYm6Jbow4&t=30s
  3. film illusztráció: https://www.youtube.com/watch?v=GuNt5Yd__pk&t=11s
  4. film illusztráció: https://www.youtube.com/watch?v=9N4F0tMnCAg&t=7s

10 évvel később…

Akkor még nagyon optimisták voltak az alkotóközösség tagjai a szobor befejezését illetően. Állt egy purhabból kifaragott huszár a maga 12 méteres valójában, viszont nem volt még meg a kiforrott technológia a végleges formába öntéshez, valamint a végleges helyszín sem. Bár a huszár szobor eleve Pákozdot célozta meg az 1848. szeptember 29-ei győztes csata miatt, a helyszín megtalálásában dr. Görög István ezredes úr a pákozdi Katonai Emlékpark vezetőéjé az elévülhetetlen érdem.

Miközben több lehetséges technológiát vizsgáltak a szakemberek, ROHO gipszfelülettel látta el a szobrot. Mivel a szobor mintája hamarabb készült el, mint ahogy a végleges technológia kialakult, valamint a helyszín tulajdonjoga rendeződött, két telet Miska nylon fóliában töltött.

2015-ben végre megszületett a végleges kivitelezési mód: a beton alapú mintába öntött beton szobor. A művelet kivitelezését az ÖKO 2002 Kft kiváló szakmai tudással bíró lelkes csapata, élükön Somfalvi Lászlóval, végezte. Első fázisban a szobormintát körbe zsaluzták, majd megfelelő formaleválasztó réteg felvitele után kiöntötték könnyűbetonnal. A beton mennyisége kb. 140 tonna volt.

olomkatona2

Ezután következett a leendő öntőminták lefejtése toronydaru segítségével.  A 13 szint szintenként 2-3 szegmensből állt. A lefejtett minták a telet még Rácalmáson töltötték. 2017. tavaszára készült el a szobor talapzata, amelynek anyaga 110 tonna beton és a hozzá tartozó vasalat volt. Az öntőmintákat, melynek tömege darabonként 7-11 tonna volt, Rácalmásról Pákozdra speciális járművek szállították. Itt szintenként haladva történt a megfelelő vasalás és a betonnal történő kiöntés. A nyári hőség alaposan próbára tette az ÖKO 2002 kft lelkes munkatársait miközben szintén szintenként lefelé haladva „kibontották” a beton szarkofág fogságából Miskahuszár szobrát.

A végső cicoma, a szobor felületének tisztítása és a speciális festékkel történő bevonása a művészre, ROHO-ra várt. A rekkenő hőség ellenére nagyszerűt alkotott. Az eddig leírt műveletekhez képest a területrendezés, a környezet kialakítása már csak apróság volt.

2017. szeptember 29-én a szobor méltó módon várta, hogy katonai tiszteletadás mellett, seregnyi huszár és több ezer érdeklődő jelenlétében dr. Benkő Tibor vezérezredes úr felavassa.

A Metalloglobus Fémöntő Kft nem kíván a továbbiakban szoboröntéssel foglalkozni, viszont büszke arra, hogy a társadalmi felelősség vállalás keretében ezzel hozzájárulhatott nemzeti hagyományaink őrzéséhez. Bízunk abban, hogy a Miskahuszárhoz ellátogató érdeklődőknek kellemes perceket és ugyanannyi örömöt okoz a szobor látványa, mint alkotóiknak.