Az automatizálás útján

Robot

Ipari robot beszerzése

Fanuc robotA Metalloglobus Fémöntő Kft. 2019-ben préskapacitása fejlesztése érdekében vásárolt német partnerétől egy automatizált huzalgyártó sort, amelynek a telepítése 2021 tavaszán fejeződik be a vállalat új csarnokában. A gépsor része két üst, egy automata öntőgép, vágógép, prés és csévélő berendezés. A géppel a cég megduplázza az eddigi gyártási potenciálját, műszakonként akár 3 tonna huzal előállítása is lehetségessé válik.

A gépsor ugyan automatizált, a töltése azonban kézi úton történik a terv szerint, ez pedig a cég dolgozóira extra fizikai terhelést róna. Ennek a csökkentésére cégünk beszerzett ipari robotcellát manipulálási feladatra, hazai cégtől. A cellában egy Fanuc R2000ic 6 tengelyes ipari robot kerül integrálásra, elemei egyedileg gyártottak. A robot feladata a huzalgyártó gépsor üstjeinek ellátása fém alapanyaggal. a robot elektro-pneutamitus megfogójával méri be a termék helyét, majd megfogja és a programozott útvonalon és sebességgel átrakja az asztalra, ahonnét az üstbe kerül majd az ólomtömb.

A robot telepítése során a cég a munkabiztonsági előírásokat is figyelembe veszi, emiatt a cella köré egy 200 cm magas kerítés épül, leválasztva a berendezést az operátortértől, az alapanyag utánpótlása egy ajtón keresztül történik majd.

A robot beépítésén túl cégünk a kor elvárásainak megfelelően a huzalgyártó gépsor környezetét is rendezi. Az új csarnokban megtörtént a szigetelés. a nyílászárók és a padló modernizálása. Mindezeken túl az üzem épületgépészeti szempontból is megújult, illetve korszerű világítást kapott. Az üzemcsarnok átadása 2020 őszén megtörtént.

A Metalloglobus a VEKOP-1.2.6-20 pályázat keretein belül a beruházásra 28.046.757 Ft értékben támogatást nyert el, a projekt összértéke pedig 40.066.796 Ft.

Ez egy demó áruház tesztelési célokból — a rendelések nem kerülnek teljesítésre.